ФЕСТИВАЛ ЗА МЛАДЕЖКО НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКО ТВОРЧЕСТВО „ОТ ВИНТА!“

ФЕСТИВАЛ ЗА МЛАДЕЖКО НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКО ТВОРЧЕСТВО

„ОТ ВИНТА!“

Над 100 оригинални български и руски изобретения на ученици, студенти, докторанти и млади специалисти на възраст от 8 г. до 35 г. бяха представени от 27 до 29 април 2018 в Руския културно-информационен център /РКИЦ/ в София на първия у нас Международен фестивал за младежко научно-техническо творчество «От винта!».

Фестивалът се проведе под патронажа на президента на Република България – ген. Румен Радев.

Официалното му откриване се състоя на 27 април в централното фоайе на РКИЦ. Организатори на фестивала са Фондацията за всестранно развитие на децата и младежта «От винта!», представителството на Россътрудничество в България и «Авиационно-космически форум». От страна на домакините инициативата е подкрепена от Студентския съвет на Софийския университет «Св. Климент Охридски» и с медийното партньорство на Информационна агенция БГНЕС и на National Geographic- България, а от руска страна – от представителството на РОССОТРУДНИЧЕСТВО за Бълария и Руският Културно-Информацинен Център (РКИЦ), Министерството на промишлеността и търговията на РФ и Министерството на образованието и науката на Русия.

В програмата на форума бяха показани разработки и модели в няколко тематични раздела: авиация, корабостроене, роботехника и иновации за града. Любителите на авио и космическите технологии, на роботите, на морските съдове, на експерименталните разработки в индустрията, на 3D моделирането се запознаха с постиженията на талантливите изобретатели, които са отнесли не една и две международни награди на световни форуми. Предвиден бе и научно-образователен блок: лекции на водещи преподаватели от техническите вузове на Русия и България, научно шоу на Физическия факултет на МГУ „М.В. Ломоносов“, майсторски класове за ученици, прожекции на научно-популярни филми на руския телевизионен канал „НАУКА 2.0“, интерактивни демонстрации на научни експерименти, Дискусионен клуб. 40-те руски участници представиха „Безпилотен авиационен комплекс Ера-5”, „Устройство за тренировки на летци и космонавти”, радиоуправляем модел на самолета СУ-27 и стендов модел на самолета СУ-37, телеуправляем подводен апарат „Кусто”, скоростен многофункционален тримаран и много други. От българска страна участниците бяха около 60 – ученици, студенти, докторанти и млади специалисти. Сред най-малките са три 8-годишни български момчета от Казанлък, които са възпитаници на групата за лего роботи „Робо Бурборко”- Георги Иванов, Кристиян Николов, Божидар Антонов.

Сред ключовите събития на фестивала беше и хакатонът «Технотрон» в хода на който руските и български студенти премериха сили в съревнование на инженерните умения: отборите сглобяваха учебни и състезателни безпилотни дронове и изпитваха тяхната скорост и маневреност на специална писта.

Конструкторът Недислав Веселинов, специалистът по електроника Явор Григоров и специалистът по технологиите Георги Болашъков, представиха първия български авиосимулатор „Фотоника”, който също беше показан в малката зала на РКИЦ. Сред изпробвалите уменията си да пилотират бяха – първият български космонавт – ген. Георги Иванов, Съветника на българския президент по отбрана и сигурност – полк. Илия Милушев, Посланниците на Казахсатан и Армения в България – н.пр. Темиртай Избастин и н.пр. Армен Саргасян и българския военен пилот и кандидат за рекорд на Гинес по отрицателно претоварване Николай Калайджиев.

Специално за фестивала от Москва пристигна г-жа Виктория Соболева, ръководител на Международния фестивал „От винта!”. Около 40 участника дойдоха от Русия за да участват във форума. „От винта!” вече е на повече от 13 г. и започна от Русия в подкрепа на младите хора, за да могат да развият своите творчески таланти и умения в сферата на науката и новите технологии.“ каза при откриването г-жа Виктория Соболева. „Любопитно е, че у в Русия вече има участници и на 5 г., деца, които се опитват да правят свои модели на самолети. Когато за първи път започнахме провеждането на Международния авиокосмически салон МАКС в гр. Жуковски, в Подмосковието, разработките на младите хора бяха на едно по-опростено ниво. Докато днес те могат да се похвалят с модели, които впечатляват и най-добрите специалисти. А нашите деца и младите хора, набрали кураж и самочувствие, започнаха да пътуват по света и да печелят награди с изобретенията си.“ посочи Соболева.

Идеята да направим този фестивал в България дойде от неправителствения сектор от двете страни, призна по време на брифинга в БТА г-н Павел Журавльов, ръководител на представителството на Россътрудничество у нас и директор на Руския културно-информационен център /РКИЦ/ в София. „Форматът на проекта е уникален, защото той не се съсредоточава само в изграждането на 1500 кв.м. изложбено пространство, което ще бъде запълнено от уникални модели, но се пренася и в сферата на научните дискусии, лекциите, състезанията и конкурсите.“ посочи той.

Брифингът на организаторите беше необичаен – в залата бе демонстриран полет на дрон, който дълго време летя в помещението, умело ръководен от председателя на първия дрон клуб у нас и организатор на инициативата „Дрон Арена” – г-н Антон Пулийски и негови колеги. Те бяха активни участници в изложението и показаха свои уникални дронове. Г-н Пулийски заяви, че вярва в тази технология, но е важно при интегрирането й в обществото тя да бъде максимално безопасна за хората.

Георги Гълъбов, председател на Студентски съвет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” заяви, че веднага са решили да подкрепят финансово „От винта!”, но чак сега разбират за какъв огромен терен за иновации става дума. Те са радостни, че се дава безплатна възможност на студентите да се изявят в сферата на новите технологии и че това е пътят за успешната реализация поясни той.

Първият български космонавт – ген. Георги Иванов, връчи награди на участниците.

Член на журито на фестивала е и един действащ български военен пилот – Николай Калайджиев. Той е кандидат за рекорд на Гинес – за най-голямо отрицателно претоварване със самолет. Николай обясни, че това се получава при изпълнение на фигурен пилотаж с възможно най-голямото допустимо отрицателно натоварване – целта му е да постигне минус 7,5 g.

Николай Калайджиев връчи специална награда за трима от участниците във фестивала – пилотиране съвместно с него в качеството му на инструктор на лек самолет – мечта на мнозина.

Голямата награда – участие с разработките си в XI Международното изложение за вертолетна индустрия за участниците от българска страна спечелиха Антон Пулийски с проека му Dron Arena и Сергей Решетински с проекта на летящ макет на Boeing 747 Jumbo Jet.

Филип Панаьотов спечели награда за участие в престижния Международен Авио-Космически Салон – МАКС-2019 с атрактивната си разработка на стендово устройство за изпитване на вертолетни винтове.

Участниците бяха лично наградени от г-жа Виктория Соболева, г-н Павел Журавльов и г-н Недислав Веселинов.

По време на фестивала «От винта!» се проведе заседание на работната група по образование на Междуправителствената руско-българска комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество, съпредседатели, на която са министърът на промишлеността и търговията на Русия – Денис Мантуров и министърът на енергетиката на Република България – Теменужка Петкова. На заседанието на работната група бяха обсъдени и актуализирани текстът на Междуправителствената руско-българска програма за сътрудничество.

Електронен вариант на книжката с информация за разработките от I Международен младежки научно-технически фестивал „ОТ ВИНТА“ БЪЛГАРИЯ, можете да изтеглите по тази връзка:

https://drive.google.com/open?id=1GsS-P5XMYKe7O8QvEjz3CGuRChR1lfL5

Прочетете още на:

http://www.bgnes.com/tehnologii/hi-tech/4581870/

https://www.nationalgeographic.bg/?cid=120&article=7431

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *