МАКС 2017 – От Винта!

Имаме удоволствието да Ви съобщим, че АКФ организира участието на група от четирима българи на Международния Авио-Космически Салон МАКС-2017. Това е едно от най-големите изложения в света за авио-космическа техника и технологии и ще се проведе между 18.07-23.07.2017г. В изложението взимат участие повече от 500 руски и 173 чуждестранни компании. Част от изложителите са западните компании Airbus, Airbus DEfence & Space, Boeing, Honeywell, Rolls-Royce, Japan Aerospace, Европейската Космическа Агенция, руските Росскосмос, Ракетно-космическа корпорация Енергия, МиГ, Сухой, Туполев и мн. др.

На изложението България ще вземе участие в Международния фестивал за детско и младежко научно-техническо творчество „От Винта„, тако ще представи съвместен проект на Физически факултет на Софийски университет и Московския Авиационен Институт – „Полет на летателни апарати в атмосферите на планетите от Слънчевата система“.

Научни ръководители на проекта от българска страна са доц. д-р Димитър Младенов, доц. д-р Пламен Данков от Физически факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ и ас. Александър Стефанов от Математически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. На летището в подмосковния гр. Жуковски представянето ще се се осъществи от координаторът – инж. физ. Недислав Веселинов – докторант във ФзФ на СУ „Св. Климент Охридски“, физ. Дамян Иванов – студент-магистър в ФзФ на СУ и пилот на различни типове самолети, Мариан Михайлов – студент в МАИ и Елина Христова – ученичка в Професионална Гимназия по Ветеринарна Медицина и Земеделие „Александър Стамблоийски“. На щанда ще бъдат представени напечатани на 3D принтер модели на летателни апарати от партньорите ни от SolidFill.

Очаква се българският щанд да бъде посетен от министъра на промишлеността и търговията на Русия – г-н Денис Мантуров. Надеждите са работата на българската група да се овенчае с успех.  Наградата за иновативната разработка се връчва в присъствието на представители на посолството ни в Москва – грамоти и авиационен винт с цветовете на българското и руското знаме.

Проектът е насочен към изучаването на проблемите при извършването на полет на самолети в атмосферите на планети като Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, както и на спътника на Сатурн – Титан.

Съвременният човек е запознат със самолетите извършващи полети в нашата атмосфера, но практически в световен мащаб няма разработки, които да изследват полет на съседните ни планети. С проблема се занимава само една група от учени от Glenn Research Center, NASA, като тяхната разработка е за планетата Венера. В този смисъл без преувеличение разработката, която представяме може да се нарече уникална. Целта на полети на други планети е в търсенето на нови полезни ресурси, изясняване на механизмите на съществуване и динамиката на атмосферите им, изясняване на историята на Слънчевата система и ред въпроси от научен и практически характер.

През 2015 година проектът също участваше на МАКС в рамките на фестивала „От винта!“ и беше посетен от министъра на промишлеността на Русия – Денис Мантуров, от ректори и преподаватели от различни научни институции, от летци и космонавти в това число и от българския космонавт – Бриг. Ген. Александър Александров и други специалисти от различни области. Във връзка с това участие на 23.01.2017г. създателите на проекта българинът Недислав Веселинов и руският му колега Владислав Шишкин бяха наградени в официална церемония с плакет-грамота в българското посолство в Москва от посланника на България – г-н Бойко Коцев и от г-жа Виктория Соболева от Фонд „От Винта!“ и Съюза на машиностроителите на Русия към Министерство на Промишлеността и Търговията. От тогава до сега преоктът се е развива, колективът се е разширява, а ние искаме да покажем новите си достижения в областта.

Друга амбиция на домакините на фестивала „От Винта!“ е с помощта на българската група от АКФ да организират подобен фестивал за научно-техническо творчество на територията на България, като най-добрите проекти да бъдат представяни след това на най-големите форуми в Русия и по света. Това би привлякло на една площадка всички заинтересовани млади хора – ученици, студенти и млади учени до 35 години.  Това ще спомогне създаването на контакти от високо ниво с учени и инженери от цел свят и популяризиране на техническите дисциплини, а това е нещо от което страната ни има остра нужда.

Искаме да благодарим на спонсорите си и най-вече на кмета на гр. Лозница – г-н Айхан Хашимов, директора на МГ по ВМЗ – г-н Ниази Ниязиев, които напълно покриха разходите по пътуването на ученичката Елина Христова, на г-жа Росана Дачева и Група Технология на Металите „А. Балевски“ Холдинг АД, която покри разходите по пътуването на другите двама участници, на Димо Димов от фирма SolidFill, които напечатаха на 3D принтер моделите на самолетите, на г-н Илиян Сарандалиев от българската студентска организация в Москва и на Bulgaria Air за предоставената отстъпка от цената на самолетните билети до Москва и обратно!

Кметство гр. Лозница

Професионална Гимназия по Ветеринарна Медицина и Земеделие „Александър Стамболийски“ – гр. Лозница

1 thought on “МАКС 2017 – От Винта!”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *