„Ден на Космоса и авиацията“ 23.03.2019

На 23.03.2019 в Руския Културно-Информационен Център – РКИЦ се проведе „Ден на Космоса и авиацията“

Космически атракции, както и полет със самолет във виртуална реалност, ръководен от пилота Николай Калайджиев, бяха предоставени в Руския културно-информационен център в столицата по повод Деня на авиацията и Космоса. Събитието под мотото „В света на смелите господари са волята и знанието!“ се състоя в събота, 23 март и беше посетено от над 700 суши. Инициативата се проведе с цел събиране на средства за изграждането на първия в София Планетариум, чийто проект е вече готов.
Емоциите по време на полет пресъздаде на симулатор пилотът Николай Калайджиев. Той е кандидат за рекордите на Гинес с полет с най-голямо отрицателно претоварване със самолет. Срещите с него и демонстрациите с помощта на специални VR очила, се провеждаха на всеки кръгъл час от 14:00 до 20:00.
Младият пилот проведе и авиобеседа с филми и презентация за българската авиация. Калайджиев разказа и случки от небесните си приключения, за рекордите, към които се стреми и за които се готви енергично.
Денят на авиацията и Космоса е със специална програма, в която посетителите изгледаха в голямата зала на центъра научно-популярните филми „Великата празнина в съзвездието Воловар“ и „Космос“. Забавни бяха и експериментите по физика, биология, роботика и 3D принтиране, провеждани от групата с ръководител Явор Киряков от „Университет за деца“. Те показаха на любознателните високотемпературна плазмена установка, полет с умален ракетен двигател през залата и други увлекателни експерименти в научното шоу.
Участниците имаха възможност да управляват първия български авиосимулатор „Фотоника“, с който летяха между дубайските небостъргачи и планините на Кавказ на самолетите СУ- 33, СУ-25 , МиГ- 29 и Р-51.
Вечерта, след залез слънце, най-пристрастените към Космоса наблюдаваха от двата професионални телескопа Луната, Марс, звездния куп Плеяди и други звезди. Наблюдаваните космически тела бяха заснети на личните им мобилни телефони чрез окулярите на телескопите.

Авиационно-Космически Форум иска да изкаже специални благодарности на партньорите ни от РОССОТРУДНИЧЕСТВО и Руския Културно-Информационен Център – РКИЦ, Университет за деца и Questomania escape rooms. Специално благодарим на главния ни медиен партньор – Информационна агенция БГНЕС! Благодарим и на колегите им от БНТ, БНР, телевизия „Европа“ и на всички медии, които отразиха събитието!

Благодарим на посетителите ни за огромния интерес!

Ето и няколко снимки от събитието.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *