„УЧИЛИЩЕ ЗА АВИАЦИЯ“ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ

В Деня на народните будители, 1 ноември, летище София постави началото на образователния проект „Училище за авиация“.

Днес, в Деня на народните будители стартира първата доброволческа инициатива на „Летище София“ ЕАД. „Училище за авиация“ има за цел да запознае 9-10 годишните деца от софийските училища с професиите в авиационния отрасъл и да запали в тях любов към авиацията. Идеята за инициативата е лично на г-жа Ася Иванова, председател на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД, която стана и патрон на инициативата. „За мен е изключително удоволствие, че в Деня на народните будители заедно отбелязваме началото на първата по рода си доброволческа инициатива на летище София. Привлякохме утвърдени професионалисти от света на авиацията, които да разкажат за красотата и отговорностите на своята професия на достъпен и интригуващ за децата език. В основата на доброволческата инициатива „Училище за авиация“ са децата и голямото предизвикателство е да отключим тяхното любопитство и да запалим страстта им към авиацията“, това каза г-жа Иванова по време на представянето на инициативата.

Инициативата „Училище за авиация“ ще продължи през цялата учебна година. Веднъж месечно ученици от различни столични училища ще бъдат гости на летище София. По време на отделните лекции изявени професионалисти ще споделят своите истории и ще запознават децата с различни любопитни факти от необятния свят на авиацията. Пилоти, стюардеси, инженери, физици, авиационни психолози, както и служители от летище София ще споделят своя опит и ще запалят детското въображение. Част от лекторите, които ще участват в проекта са: кап. Янко Георгиев, Марио Бакалов – старши първи офицер А380, Красимир Стоянов – ръководител на Авиокосмическия център с планетариум, авиационните психолози Елена Панчева и Десислава Георгиева, директорът на Звеното за разследване на произшествия към МТИТС Христо Христов, председателят на Авиационно-космически форум Недислав Веселинов, фотографът Огнян Стефанов, както и известната съвременна писателка Людмила Филипова.

На първия „час“ на „Училище за авиация“ присъстваха ученици от 145 ОУ „Симеон Радев“ и от 38 ОУ „Васил Априлов“ в София. Гости на събитието бяха Ася Иванова, председател на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД и изпълнителния директор на дружеството Владимир Рапонджиев, директорът на Звеното за разследване на произшествия към МТИТС Христо Христов, председателят на Авиационно-космически форум Недислав Веселинов, председателят на Клуба на летците София о.з. полк Нецо Ликов, служители на „Летище София“ ЕАД.

Първият „учител“ бе Светослав Иванов, стажант в „Летище София“ ЕАД, който по много интересен и забавен начин представи основните понятия в авиацията, какво представлява едно летище, какво трябва да направи човек на летището за да се качи на самолет.

Вторият „учител“ бе председателят на Авиационно-космически форум Недислав Веселинов, който е авиационен инженер завършил в Московския авиационен институт (МАИ). Той увлекателно за децата разказа за история на самолетостроенето от братя Райт до наши дни, за типовете самолети, за известни български самолетостроители и още редица интересни и любопитни факти за авиацията. Учудващо, доста от 9-10 годишните деца знаеха неща за авиацията, а поне половината бяха пътували със самолет.

Децата научиха любопитни факти и за заобикалящия ни Космос и имаха възможността да видят как работи най-голямото международно летище у нас. В края на своя „първи урок по летене“ младите авиационни любители получиха дипломи за участие, които бяха връчени от ръководството на летище София.

 

„Училище за авиация“ се провежда в Музея на авиацията, който се намира в бившия салон „Пристигащи“ на Терминал 1 на летище София. За децата бе интересно да седят след модели на самолети, авионика и части от самолети, истински самолетни седалки и летищни информационни табла.

Екипът на Пресцентъра на “Летище София“ ЕАД бе създал отлична организация, така че децата да не се чувстват като в училище, а по-скоро като в хола пред телевизора и да гледат интересен научно-популярен филм. След първите 2 часа, както се полага на борда на всеки самолет имаше закуска, а след това Стефан Ликов, експерт в отдел „Управление на авиационна безопасност“ в „Летище София“ ЕАД разказа на децата за първопроходците в авиацията. Последва разходка по перона на летището и малките „авиатори“ видяха самолетите като никога досега – от близо.
На училище като на училище – след края на своя първи авиационен урок бъдещите приятели на авиацията получиха дипломи за участие, които бяха връчени от ръководството на летище София.

 

Източник: https://www.sofia-airport.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *