Дни на авиацията и Космоса 30.11 – 01.12.2019

Двама руски космонавти  и българка, участник  в учебен лагер на НАСА – на Третия форум „Дни на авиацията и Космоса“ в РКИЦ

 

Двама руски космонавти – Сергей Залетин и Александър Лазуткин и Татяна Иванова – участничка в първия учебен космически лагер на NASA в Алабама и представянето на българския самолет DAR Solo, конструиран и произведен у нас от Тони Илиев ще бъдат в центъра на програмата  на Третия научно-технически форум „Дни на авиацията и Космоса“ в Руския културно-информационен център в София на 30 ноември и 1-ви декември /събота и неделя/.

Освен самолета родно производство,  в изложбените зали ще бъдат представени изработени от българи дронове, авиомодели на Българската федерация по авиомоделизъм, първият български авиосимулатор „Фотоника“ и др. Млади учени ще правят през двата дни експерименти по физика, химия, биология и роботика. Ще има и  кинопрограма, съставена от филми за Космоса и авиацията.

За участниците във форума ще бъде представен новият документален филм „Формулата на Тео“ на режисьора Николай Василев, посветен на съвременния будител – уникалния физик-педагог Теодосий Теодосиев.

Сред лекторите и участниците в разговорите са първият български космонавт ген.л-т Георги Иванов, председателят на Авиационно-космически форум – инж. Недислав Веселинов,  Георги Бяндов, част от екипа на Теодосий Теодосиев и един от разработчиците на Методиката за силов интелект, ръководителят на „Университет да деца“ Явор Киряков, специалисти на Луфтханза Техник България, доц. Иса Хаджиали от Биологическия факултет на Софийски университет, председателят на „Обединено Дрон Общество“ Антон Пулийски,  „Човекът- Паяк“ – Иван Кристоф, ръководителят на Авиационно-космически център „Младият авиатор“ – Виктор Веселинов, преподаватели от катедрата по въздушен транспорт на Техническия университет и Колежа по въздушен транспорт.

В програмата на форума присъстват темите: „Развитие на силов интелект във физиката и астрономията“, „ Космически лагери – първи стъпки в космонавтиката“, „ Българското авиационно инженерство“, „ Самолети в атмосферата на други планети“,  „Полетът и човешкият организъм“/д-р Камен Ненов/, „Как дроновете промениха правилата на играта“, „Младите учени във Вселената на знанието“, „ Композитни материали в авиацията“.

Дните на авиацията и Космоса ще се проведат на 30 ноември и 1 декември в залите на РКИЦ, всеки ден от 12 ч. до 20 ч. Събитието е с благотворителна цел, а средствата от билетите- 12 лв. за възрастни и 8 лв.- за деца и ученици, ще отидат за изграждането на първия в София Планетариум. Билетите могат да бъдат закупени от Grabo.bg с отстъпка.

        Програмата на форума по дни и часове        

 

Справка

Руският космонавт Сергей Залетин  започва своя първи космически полет  на 4 април 2000 г., който  продължава над 72 денонощия,  като командир на космическия кораб „Союз ТМ-30“ и орбиталния комплекс „Мир“. Екипажът се завръща на Земята на 16 юни 2000 г. На 30 октомври 2002 г.Залетин  извършва своя втори полет като командир на екипажа на „Союз ТМА-1“ и четвъртата  експедиция на МКС. Престоят му в орбита е над 10 денонощия, екипажът се завръща от експедицията на 10 ноември 2002 г. Той има едно  излизане в открития Космос с продължителност 5 часа и 3 минути.

Руският космонавт Александър Лазуткин е бортинженер на космическия кораб Союз ТМ-25 с командир -Василий Циблиев. На 10 февруари 1997 г. Лазуткин излита в Космоса, където остава 184 денонощия и 22 часа на „Орбиталния комплекс „Мир““, а на 15 август 1997 г. екипажът се завръща на Земята.

16-годишното българско момиче от Добрич – Татяна Иванова е участник в първия учебен космически лагер в света, който се проведе под егидата на NASA в Алабама. Тя е учила там космическа история , провела е обучение на симулатор и в условията на безтегловност. Мечтата й е да полети в открития Космос.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *