Българи работят по самолет за Юпитер

Проект с българско участие е насочен към изучаване на проблемите при полет на самолети в атмосферите на планети като Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

Това съобщи БТА, позовавайки се на сдружението „Авиационно-космически форум“ (АКФ).

Група българи ще участват тази година в Международния авио-космически салон МАКС-2017 – който ще продължи от 18 до 23 юли в руския град Жуковски.

В изложението ще участват инж. Недислав Веселинов – докторант във Физическия факултет (ФФ) на СУ „Св. Климент Охридски“, Дамян Иванов – магистър във ФФ и пилот на различни самолети, студентът Мариан Михайлов и ученичката Елина Христова.

Те ще представят съвместен проект на ФФ и Московския авиационен институт – „Полет на летателни апарати в атмосферите на планетите от Слънчевата система“. Изследването им обхваща и Титан – една от луните на Сатурн.

Съвременният човек, поясняват от АКФ, е запознат с това как изглеждат самолетите, летящи в земната атмосфера. Оказва се обаче, че в световен мащаб практически няма разработки, които да изследват полет на други планети.

Групата се стреми за изясни динамиката в атмосферите на съседните планети, както и други въпроси от научен и практически характер.

Научни ръководители на проекта от българска страна са доц. Димитър Младенов, д-р Пламен Данков и ас. Александър Стефанов от СУ.

На щанда ще бъдат представени модели на летателни апарати, напечатани на 3D принтер от партньорите им от SolidFill.

Източник: it.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *