Българи на Heli Russia 2017

Авиационно-Космически Форум – България (АКФ), с подкрепата на специалисти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Московския Авиационен Институт, имаше щастието да изпрати двама представители на България на едно от най-големите изложения за вертолети в света, а именно – десетото международно изложение за вертолетна индустрия Heli Russia 2017г. Те взеха участие във Фестивала за детско и младежко научно-техническо творчествоОт Винта!„.

Българските студенти Апостол Апостолов и Мариан Михайлов се представиха със собствена разработка на перспективен многофункционален безпилотен квадрокоптер – конвертоплан VSMА-21.

Темата е особено актуална в момента. Популярността се дължи на появата на нови технически и експлоатационни възможности на електрическите двигатели и акумулаторите, свързани с тях.

Разработката на нашите сънародници съвсем успешно конкурира няколко научно-изследователски екипа и компании от цял свят, предлагащи своите експериментални летателни апарати. Едни от тях са германският проект за пилотируем летателен апарат Lilium Jet VTOL , както и руският дрон RHV, намиращи се все още в стадий на разработка, но вече изпълнили своите първи демонстрационни полети.

Апостол Апостолов е български студент трети курс в Руския химико-технологически университет „Д. И. Менделеев“.
Мариан Михайлов е постъпил в Московския авиационен институт, като към настоящия момент се обучава в подготвителния факултет на Московския автомобилно-пътен институт.
И двамата са запалени авиомоделисти, които виждат своето бъдеще в сферата на авиационната техника.

Научни ръководители на проекта VSMA-21 са българинът инж. Недислав Веселинов – авиоконструктор, завършил Московския авиационен институт и СУ „Св. Климент Охридски“, и руският му колега инж. Алексей Сичьов – инженер в Отрасловото конструкторско бюро по експериментално самолетостроене към Московския авиационен институт.

Студентите са подкрепени от редица специалисти от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Авиационно-Космически форум – България, Московски авиационен институт (МАИ), Руски химико-технологически университет „Д. И. Менделеев“ (РХТУ), Московски автомобилно-пътен институт (МАДИ), Форум България-Русия, както и от организаторите на Фестивала за детско и младежко научно-техническо творчество „От Винта!„.

Двамата студенти са единствените български представители на изложението. Целта им е да привлекат вниманието на големи производители, разработчици и инвеститори за развитието на проекта до ниво на летящ модел и евентуалното му по-нататъшно производство. Друго тяхно желание е да осъществят своя проект в България.

Изложението „Heli Russia“ е една от най-големите изложбени площадки с делови характер за вертолетна индустрия, безпилотни летателни апарати и технологии. Представят се световните достижения по дадената тема, обхващаща етапите от проектиране до производство и експлоатация. В рамките на Heli Russia традиционно се провежда форум с делови характер, който е ключова част от изложението. Целта е активно обсъждане на проблемите на вертолетния отрасъл. Темите на кръглите маси, конференции и семинари имат за цел решаване на най-важни задачи от текущия период.

Фестивалът “От Винта” се провежда ежегодно и се е превърнал в традиция, като началото е поставено през 2006 г. В него вземат участие както деца и юноши, така и студенти и млади специалисти до 30-годишна възраст.  Участниците се подбират според проектите, които изготвят в хода на редица регионални етапи. Експозицията се организира в зависимост от представените на фестивала проекти.
Посетителите на фестивала – млади специалисти и заинтересовани представители от предприятия и корпорации от цял свят могат да наблюдават лично създадени от участниците модели и макети на летателни апарати (пътнически, военни, спортни, исторически, съвременни, бъдещи и т.н.), космически кораби, междупланетни станции, аеронавигационни системи, образци от роботехниката и дори картини с аерокосмическа тематика.

Концепцията на квадрокоптера-конвертоплан съчетава в себе си общите конструкционни характеристики на дроновете-квадрокоптери и самолетите тип „конвертоплан“. В разработката е вложена възможността за режим на вертикално излитане и кацане на разнообразен терен, използвайки собствените винтове, а също така и възможността да зависва над нужни обекти. При преминаване в режим „самолет“ бъдещият летателен апарат ще има възможност да развива по-големи скорост и радиус на действие. Това се дължи на наличието на по-малко челно съпротивление от страна на двигателите и използването на подемната сила на крилата. Тези фактори водят до по-голям радиус на действие с по-малко загуби на енергия. Квадрокоптерът-конвертоплан ще разполага с четири маршови електрически двигателя, поставени на подвижна гондола, която ще им позволява да се движат на 90° относително оста на крилото. Фюзелажът и крилата ще бъдат изработени от композитни материали с преимуществено използване на полимери, въглеродни платна и в нужните места на различни видове метали за подсилване на якостта на конструкцията.

През последните два дни интерес към проекта проявяват военни структури от различни страни, големи компании производители на вертолети и безпилотни летателни апарати и инвеститори, присъстващи на изложението, а също и членове от администрацията на Министерството на промишлеността на Русия, които организират изложението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *